Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

                                    Κατάρτιση νέου μισθολογίου
Αθήνα, 20 Ιουνίου 2013
Αρ. Πρωτ.: 500/1/22
Προς : Τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Θέμα «Κατάρτιση νέου μισθολογίου»
  Συναδέλφισσες –Συνάδελφοι,

Όπως ήδη γνωρίζετε και επανειλημμένα έχει επισημανθεί, εκτός των βίαιων περικοπών που επέφερε ο Ν.4093/2012, με μειώσεις που έφθασαν έως και το 23% του ετήσιου εισοδήματός μας (μείωση Β.Μ.-Ε.Χ.Υ., οριζόντιες περικοπές επιδομάτων) και μας οδήγησε στην περαιτέρω οικονομική μας εξαθλίωση, από την αιτιολογική έκθεσή του, αλλά και από την επικαιροποίησή του με τον Ν.4127/2013, προβλέπεται ρητά η περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματός μας, ήτοι:
  «Εντός του έτους 2013 και με εφαρμογή από την 1.1.2014, η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να νομοθετήσει ένα νέο μισθολόγιο για τους ένστολους που προβλέπει περαιτέρω εξοικονόμηση 88,2 εκατ. € στους υπηρετούντες και εξοικονόμηση για την περίοδο 2014-2016 συνολικά 172,8 εκατ. € για τους συνταξιούχους», ποσά που σύμφωνα με το «Μνημόνιο Συνεννόησης στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις της οικονομικής πολιτικής», θα πρέπει να προέλθουν «από την αυτόματη κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών».
  Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η δομή του υπάρχοντος μισθολογίου θεσπίστηκε το έτος 1996 με τον Ν.2448/96 και η δομή αυτή, αλλά και γενικότερα η φιλοσοφία του, παρέμενε αμετάβλητη μέχρι και σήμερα, παρά τις ελάχιστες τροποποιήσεις του (Ν.3205/2003, μεταβολή συντελεστών βασικών μισθών – ύψος επιδόματων). Το μεγαλύτερο τμήμα των αποδοχών του σημερινού μισθολογίου, το οποίο δεν είναι ούτε προνομιακό ούτε και ειδικό, διαμορφώνεται από διάφορα επιδόματα, ενώ ο κύριος κορμός του -Βασικός Μισθός και Επίδομα Χρόνου Υπηρεσίας- αποτελεί το μικρότερο μέρος των αποδοχών. Παράλληλα, διατηρεί την στρέβλωση, έχοντας ως βάση του μισθολογίου και συντελεστή 1 τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού (Υπαστυνόμου Β΄), που διαμορφώθηκε μετά και τις περικοπές του Ν.4093/2012 στα 875 € αντί για τον βαθμό του Αστυφύλακα που έχει αρνητικό συντελεστή 0,76 και Β.Μ. 717 €, και είναι ο βαθμός πρόσληψης στην Ελληνική Αστυνομία για το 90% των στελεχών της. Αποτέλεσμα της στρέβλωσης αυτής, είναι ότι απαιτούνται 18 χρόνια για να φθάσει η πλειοψηφία των Αστυνομικών στον βασικό μισθό βάσης του Υπαστυνόμου Β΄.
  Συναδέλφισσες –Συνάδελφοι,
  Απέναντι σε αυτήν την μνημονιακή δέσμευση, η Ομοσπονδία μας έχει καταστήσει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται ούτε να συναινέσει ούτε να συζητήσει περικοπή των ήδη πενιχρών εισοδημάτων μας, που απεργάζονται ερήμην μας με τις συσταθείσες υπηρεσιακές επιτροπές τόσο στο Υπουργείο μας όσο και στο ΥΠΕΘΑ, αλλά απεναντίας συνεχίζουμε να διεκδικούμε ένα νέο μισθολόγιο, με ελάχιστο το ίδιο μισθολογικό κόστος του έτους 2013, που θα κινείται στην κατεύθυνση:
► ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ
► ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΣΧΟΛΗ)
► ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΚΑΣΤΟΥ
► ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ ΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ
► ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
► ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
► ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
► ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΠΑΘΟΝΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
► ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΜΑΤ – ΕΚΑΜ – ΠΥΡΟΤΕΧΝΟΥΡΓΩΝ
  Πάνω σε αυτές τις αρχές, σας παραθέτουμε δυο (2) βασικές επιλογές για την εκπόνηση μελέτης από την Ομοσπονδία αναφορικά με την κατάρτιση πρότασης για ένα νέο μισθολόγιο , την οποία και θα καταθέσουμε στα Πολιτικά Κόμματα και εφόσον κληθούμε και στην λειτουργούσα ερήμην μας αρμόδια υπηρεσιακή επιτροπή του Α.Ε.Α.
  Ως εκ τούτου σας παρακαλούμε έως την 28.6.2013 αφού συγκαλέσετε ανοιχτά διοικητικά συμβούλια, να μας γνωρίσετε τις απόψεις σας :
  Α) παραμονή – διατήρηση σε στρατιωτικού τύπου μισθολόγιο, στα πλαίσια μιας εκ βάθρων αναθεώρησης του υπάρχοντος, λαμβάνοντας υπόψη την διαφορετική βαθμολογική εξέλιξη των υπηρετούντων στα Σ.Α.
  Ενσωμάτωση διαφόρων σημερινών επιδομάτων στο Β.Μ., με βάση εισαγωγής (συντελεστή 1) τον βαθμό του Αστυφύλακα και εισαγωγή μισθολογικών κλιμακίων ωρίμανσης σε κάθε διοικητικό βαθμό που θα αντικαταστήσουν πλήρως και ισόποσα τις σημερινές υπάρχουσες μισθολογικές προαγωγές, με διατήρηση του Ε.Χ.Υ. χωρίς επιμήκυνση πάνω από τα 29 έτη.
  Αναγνώριση της εργασίας μας ως επικίνδυνης (χορήγηση ποσού 150€), επιδόματος θέσης ευθύνης, διατήρηση αμοιβής για την εργασία πέραν του πενθημέρου στα σημερινά επίπεδα, ωριαίας αμοιβής νυχτερινής απασχόλησης στα 2,93€, θεσμοθέτηση επιδόματος υπερεργασίας.
  Β) κατάρτιση ενός νέου ειδικού μισθολογίου με εναρμόνιση – προσαρμογή στον κορμό του ενιαίου μισθολογίου των Δημοσίων Υπαλλήλων που θα συναρτά την μισθολογική εξέλιξη ανάλογα με το επίπεδο μόρφωσης – Σχολής (ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ), με ίσο εισαγωγικό βαθμό (ΠΕ- 1092€, ΤΕ-1037€ ,ΔΕ-983€) και θα αυξάνεται με τα έτη υπηρεσίας.
  Σε κάθε κατηγορία προσωπικού θα αντιστοιχεί ο βασικός μισθός εισαγωγής του Δημοσίου Τομέα με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις και χορήγηση μισθολογικών κλιμακίων.
  Θεσμοθέτηση επιδομάτων ως ακολούθως:
- Επικίνδυνης εργασίας 150€
- Θέσης ευθύνης στο Διοικητικό βαθμό ανάλογα με τη θέση ευθύνης
- Κυριακές, εξαιρέσιμες, αργίες - υπερεργασίας 50€
- Επίδομα ραφής στολών 50€
- Διατήρηση αμοιβής για την εργασία πέραν του πενθημέρου στα σημερινά επίπεδα, ωριαίας αμοιβής νυχτερινής απασχόλησης στα 2,93€
  Σε κάθε περίπτωση διατήρηση του συντάξιμου μισθού (για τους παλαιούς ασφαλισμένους) ώστε να μην υπάρξει αυξομείωση των συντάξεων και αποδόσεων των επικουρικών – μετοχικών ταμείων και των ταμείων αρωγής (εφάπαξ).
  Επιπρόσθετα, επειδή τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η σταδιακή αύξηση του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας με την ανάληψη αντικειμένων άλλων Υπουργείων (π.χ. διαβατήρια, οικονομική αστυνομία, εξωτερική φρούρηση φυλακών κ.λ.π.) παρακαλούμε να έχουμε την άποψη σας εάν πρέπει να διεκδικηθεί η παροχή κονδυλίου για αυτές τις παροχές το οποίο θα εντάσσεται στο ετήσιο μισθολογικό κόστος.
  Συναδέλφισσες –Συνάδελφοι,
  Είναι σαφές, ότι μετά από τρία χρόνια μνημόνια η περίφημη δημοσιοοικονομική προσαρμογή, πέρασε μέσα από την μείωση των μισθών μας, από την αύξηση της φορολογίας που συνέτεινε στην οικονομική μας εξαθλίωση, και όπως διαφαίνεται, ετοιμάζονται να μας εξαθλιώσουν περαιτέρω οικονομικά με τα νέα μέτρα που θα λάβουν ερήμην μας, κτίζοντας ένα νέο μισθολόγιο επιλέγοντας να μην μας καλούν σε διάλογο, σαφώς δυσμενέστερο του υπάρχοντος, αγνοώντας επιδεικτικά για μια ακόμα φορά όχι μόνον το Συνδικάτο αλλά και το έργο και την προσπάθεια των συναδέλφων μας που καταβάλλουν καθημερινά.
  Είναι άλλωστε τυχαίο ότι ξεκίνησαν δημοσιεύματα περί απολύσεων – εσωτερικών μετατάξεων ενόψει των αλλαγών που προτίθενται να κάνουν στα εργασιακά μας, στον εσωτερικό κανονισμό; Είναι τυχαία η περίφημη γνωμοδότηση για το θέμα των στολών στις κινητοποιήσεις; Είναι τυχαίες οι δηλώσεις για μια Αστυνομία των 42.000 ατόμων;
Η Δημοκρατία δεν μπορεί να υπηρετηθεί από εξαθλιωμένους και πένητες Αστυνομικούς.
ypografes-poasy

500-1-22-pinakas-1
500-1-22-pinakas-2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου